mandag 18. januar 2010

Kan man drive god nettbasert undervisning uten å betale for applikasjonene?

Denne våren på studiet IKT for lærere har jeg bestemt meg for å gjennomføre mer nettbasert undervisning. Problemet er at "fullstendige pakker" med nettbaserte undervisningsløsninger som for eksempel Elluminate koster en formue. Etter å ha fått noen tips fra Olav Skundberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, har jeg tenkt å teste ut en kombinasjon av følgende gratis verktøy:

- For å dele desktop: Vil bruke Dimdim: Her kan man ha med inntil 20 personer i gratisvarianten. Hvis studentene skal få vise sin desktop må du la dem få ”bli presenter”. Dette er en høyreklikkfunksjon i Dimdim. Vær oppmerksom på at hvis studentene skal bli en presenter må de dessuten installere en plugin første gang de gjør dette i Dim dim.

- Lydoverførte samtaler: Bruker Skype for lydoverførte samtaler. Lyd var dårlig i DimDim. Kan gå inn på "grupper" i Skype for å opprette en gruppesamtale der mange kan
snakke sammen samtidig.

- Opptak av skjermaktivitet + lyd: Kan bruke Camtasia (Camstudio er gratis) eller annen screencastprogramvare. Ikke noe funksjon for screenrecording eller audiorecording i DimDim.

- Synkron samskriving: Samskriving ved å bruke tekst i Google docs

- Enveis telekringkasting: Ustream. Telekringkasting live. Dette er enveis monolog. Passer fint hvis læreren for eksempel vil forelese. http://assess2010.wikispaces.com/video

Jeg har fått tips om at jeg kan kjøre en enveis kringkasting live først og så kan man ta en Skypediskusjon med studentene etterpå. Webkonferanse med videokamera kan være greit å bruke før man går i gang med den formelle undervisningen. Dette gjør at man kan ha det litt sosialt først før man slår av kamera for å få best mulig lyd.

Forhåpentligvis dekker disse tjenestene alle mine behov. Klarer man å holde oppe flere applikasjoner samtidig trenger kanskje ikke slik undervisning bli så dyr allikevel.

5 kommentarer:

tomerik sa...

Jeg vil anbefale deg Jing (www.jingproject.com). Utviklet av Techsmith som også utvikler Camtasia. Det som er litt snedig med Jing er at det kan kobles mot både Twitter og YouTube. Pro-versjonen koster 100 kr pr år og lar deg lagre i mpeg4, samt gjøre opptak av webkamera.

Når det gjelder system for lyd og bilde, bør vel det strengt tatt være noe enhver institusjon tilbyr sine fagansatte som driver med nettbasert undervisning? Jeg synes ildsjeler som deg bør få slike tjenester uten at man skal bruke masse tid på å lete etter noe som er gratis.

Stå på videre Rolf!

Inger sa...

Flott å høre om hvilke løsninger du benytter deg av! Fortell gjerne litt om erfaringer du har gjort deg også, og hvordan studentene syns det er å jobbe med verktøyene.

For synkron samskriving liker jeg veldig godt Etherpad (www.etherpad.com).

ruth sa...

Spennende å se hvordan du kombinerer ulike nettverktøy.Lurer på om dere også tar opp vurdering av f.eks. blogg eller digitale fortellinger. Hvordan skal lærerne vurdere slike "nye" elevtekster?

Guttorm sa...

TIps 1: etherpad er kjøpt opp av google (skal til google wave-teamet), ein kan fortsetta å bruka etherpad på http://ietherpad.com
Tips 2: Dersom ein bruker ustream kan ein bruka coveritlive samstundes. Då kan læraren kommunisera med tilhøyrarane samstundes. Ein del filer kan liggja klare til publisering (figurar/bilete) undervegs. Og ein kan ha avstemmingar (les kontrollspørsmål) undervegs. Kanskje ein god kombinasjon?

Birgittes blogg sa...

Takk for innlegget! Har aldri prøvd Dimdim. Gleder meg til å teste:) Dropbox kan også være ok å bruke til å dele dokumenter og samskriving. Ellers er jeg blitt veldig glad i skjermdelingsfunksjonen på skype. Genial i veiledning.
Her er også en måte å bruke Jing eller Camtasia på: http://www.uia.no/no/div/sentre/pedagogisk_utviklingssenter/digitale_smaakurs/skjermopptak