fredag 23. mars 2012

Årets nyhet: Gratis bok om "Digitale fortellinger i skolen!"

Nå er jeg endelig ferdig med fagboken Digitale fortellinger i skolen (Versjon 2012). Jeg har faktisk holdt på med denne teksten i over to år. Boken er spekket med praktiske tips og eksempler på hvordan man kan bruke digitale fortellinger i undervisningen på ulike måter. Og det beste av alt er at du kan laste ned en gratis PDF-av boken!



















Jeg anbefaler alle å kikke på nettversjonen av boken. Boken er egentlig primært en digital lærebok. Nettversjonen lenker direkte til mange digitale fortellinger som du selv kan se på YouTube. Det er også ganske mange fine bilder i boken sammenliknet med andre fagbøker. Disse er hentet fra nettstedet Wikimedia Commons.

En historisk nyhet er at nettboken er publisert som en wikibok på nettstedet Wikibøker. Ut fra min kjennskap har dette ikke skjedd før i Norge (finnes også bare noen få eksempler fra utlandet). Wikibokformatet gjør det mulig for hvem som helst å videreutvikle og tilpasse teksten etter eget behov. Nedenfor følger en oversikt over nettsteder der boken nå er publisert:

Den digitale lærebokversjonen. Her kan du utnytte deg av alle hyperlenkene i teksten. Det er også her du kan skrive videre eller gjøre dine egne tilpasninger av boken. Du kan for eksempel sette sammen de kapitlene i boken du er mest interessert til din egen PDF-fil (Gjennom "opprett en bok"-funksjonen på Wikibøker).
Gratis PDF-versjon av boken er lagt ut på Wikimedia Commons (ikke så glamorøs layout, men teksten er den samme).
Gratis PDF-versjon av boken som er lagt ut på nettstedet Issuu  (ikke så glamorøs layout, men teksten er den samme).
En "ordentlig" bok i papir koster 12 dollar og kan kjøpes via PediaPress. Du betaler kun for trykkekostnadene til trykkeriet. Forfatteren får ingenting. En bok med fargebilder og hardcover koster 30 dollar.

Vær oppmerksom på at boken ikke er publisert gjennom et tradisjonelt forlag. Det vil derfor sannsynligvis være noen flere skrivefeil enn vanlig. Layouten er heller ikke nødvendigvis optimal alle steder i boken. Jeg synes allikevel at papirversjonen ble veldig fin.

God lesning og gjenbruk av boken!

9 kommentarer:

Bjarne Nærum sa...

Gratulerer, flott jobb!

Bjarne Nærum sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
MIK 2 sa...

Gratulerer. Den skal jeg lese med interesse!

Rolf K. Baltzersen sa...

Takk for interessen! Boken er langtfra perfekt, men husk da at poenget er at dere går selv inn og forbedrer den :)

Hallvord R. M. Steen sa...

Liten kommentar til innhaldet:

"I den opprinnelige workshopmetodikken til Center for Digital Storytelling er lærerens fortelling uvesentlig" står det i dette kapittelet. Etter mi meining samanliknar du ulike roller her - rolla som "lærar" for Egan og for Lambert er ganske ulike sjølv om dei har brukt same ordet.

Det som er interessant her, er å sjå på relasjonen mellom forteljar, historie og publikum.

"Læraren" i workshop-scenariet er ein meir tilfeldig vegleiar for tekniske og praktiske ting - ei rolle som ikkje finst i Egan sin praksis. Det viktige poenget er at i Lambert sin workshop-modell er fokus på korleis det å fortelje utviklar forteljaren, og i Egan sin modell er fokus på korleis det å lytte vil utvikle mottakaren.

Rolf K. Baltzersen sa...

Ja, Hallvord. en viktig presisering. Fint om du skriver dette inn i wikiboka.

Anonym sa...

Flott at det er noen som tenker mer på spredning, kunnskapsbygging og kunnskapsdeling enn på egen vinning. Gratulerer med flott bok.

Rolf K. Baltzersen sa...

Takk for ros! Ellers er jeg veldig opptatt av kunnskapsdeling, men tror dette kan kombineres med "egen vinning" i wikibøker. Jeg har fått økonomisk støtte til å skrive wikiboken fra NFF. Ellers tjener man uansett så lite på "royalties" når man skriver fagbøker i høyere utdanning at "egen vinning" egentlig aldri er et aktuelt spørsmål. Når wikiboken samtidig kan registreres som en ordinær lærebok i biblioteksystemet ser jeg egentlig ingen grunn til at ikke andre også bør skrive fagbøker som wikibøker. Til og med de som er veldig opptatt av "egen vinning". Jeg tror man får spredd ideer mer effektivt når man legger ut tekst åpent.

Unknown sa...

Flott at du har skrevet en slik bok! Fikk ikke svart deg på kommentaren du skrev på bloggen min før nå. Samarbeider gjerne med deg fra høsten av!